Şeyh
Erzurumî türbesi, il merkezinin güneyinde Malatya yolunan sağında
Kızılırmak mahallesinde eski mezarlığın içinde kare planlı, prizmal
gövdeli bir türbedir (1). Yapının sağ tarafında bulunan kitabesi
okunamayacak durumdadır. Şeyh Erzurumi Ahmet Eflaki’nin Ariflerin
Menkıbeleri’ adlı eserinde Ulu Arif Çelebi’nin çağdaşı olarak
anlatıldığına göre türbenin yapılışını XIV. yüzyılın ilk yarısı diye
tarihlemek mümkün görünmektedir (2).
Erzurumî, halkın ifadesine göre, din uğruna çarpışan cengaver bir yiğittir. Erzurumî’nin 40-50 adamı muhtelif zamanlarda türbenin etrafına çadır kurar ve onu yalnız bırakmazlarmış.
Türbenin yanında bulunan kuyu, bugün kapanmıştır Türbe kare planlı olup, üzeri Türk üçgenleri ile geçişi sağlayan kubbe ile örtülmüştür (3). Türbenin yapımında düzgün kesme taş, moloz taş ve kaplama olarak da mermer kullanılmıştır. Doğu cephesindeki düz lentolu mermer söveli bir kapı ile içerisine girilmektedir. Güney duvarında yarım daire planlı mihrap nişinin üzeri üç dilimli bir kemerle sınırlanmıştır.
Eserin banisi ve mimarı bilinmemektedir. Türbenin, 1980 senesine ait fotoğraflarında harap durumda olduğu görülmektedir. Define arayıcılarının mezarı kazmalarından ve tahrip etmelerinden dolayı orjinal sanduka tahrip edilmiştir. 1995’lerdeki orijinal planına uygun olmayan restorasyonu sırasında doğu-batı doğrultusuna, sembolik, ahşap parmaklıklı bir sanduka konulmuştur. Bugün her çeşit dilek sahibi tarafından ziyaret edilir.
0 yorum:
Yorum Gönder